Photo by RODNAE Productions from Pexels

On the way of bulgarian customs and traditions

On the way of bulgarian customs and traditions

МАРШРУТ НА ТУРА: София, Белоградчик, Велико Търново, Царево, Девин, Велинград, София

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 9 дни, 8 нощувки, 6 мото дни

Разстояние: 1800 км(1118мили)

Детайли за тура

Около 1800 км през планините – Стара планина, Странджа, Родопи и Рила. Посещение и релакс на българското черноморското крайбрежие. Преходи по живописни пътища, посещения на старата столица на България – Велико Търново, СПА столицата – Велинград, градът с лечебната минерална вода – Девин, най-големия ски курорт Банско, множество язовири, исторически и културни паметници, причудливи природни творения и феномени.

 • Начало/Край: София
 • Настаняване: 4* хотел, 5* хотел
 • Дати: 01 септември - 09 септември 2021г.
 • Дестинации: София, Белоградчик, Велико Търново, Царево, Девин, Велинград
 • Продължителност: 9 дни, 8 нощувки, 6 мото дни
 • Език на тура: Български, Английски, Руски,
 • Група: 6 - 8 души
 • Релефен характер: Планини, Панорамни пътища

Програма на тура по дни:

Ден 1. „Добре дошли“ в София

Пристигане в София, най-големият град и столица на България. Трансфер от летището до хотела. Настаняване в хотел 4*/5*. В 18.00 ч. брифинг в лобито на хотела, на който участниците ще имат възможност да се запознаят помежду си, да се информират за акцентите на мототура, да получат изготвен пакет от необходими документи за пътуването и карта на маршрута. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 2. София – Белоградчик – около 240 км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08.30 ч. приключението започва. Пътят ни минава по хребета на Стара планина и достига до Белоградчишките скали, един от уникалните природни феномена не само в България и Европа, но и в световен мащаб на възраст над 200 млн. години. Те заемат територия с дължина 30 км и ширина 6-7 км. Обяд, след това маршрутът ни продължава с посещение на една от най-живописните български пещери - Магурата. Тя е известна със своите скални рисунки от бронзовата ера, единствени по рода си в югоизточна Европа. Пещерата е била позната и изследвана още във времената на Римската империя и средновековието. Настаняване в 4* хотел, свободно време за разходки или почивка, вечеря в хотела и нощувка.

Ден 3. Белоградчик – Велико Търново - около 400 км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08.30 ч започва прехода ни от западна до централна Стара планина – част от природния резерват – «Централен Балкан». Приблизително по средата на маршрута ще спрем на прохода Беклемето, където до върха Горал тепе (1595 м) се намира паметника „Арката на Свободата“. През този проход е минавал римски път, построен при управлението на император Траян, съединяващ древния град Улпия Ексус на север и Филипопол (днешен Пловдив) на юг. Обяд и свободно време за кратка почивка. След това се отправяме към старата столица на България – Велико Търново. В продължение на около два века (от края на XII до XIV век) градът е бил столица на Второто Българско царство. Най-интересното място в града е крепостта Царевец, един от символите на България. Настаняване в хотел 4*, свободно време за релакс. Преди вечеря ще посетим Архитектурно-етнографски комплекс „Самоводската чаршия”, където ще дегустираме 5 вида вина. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 4. Велико Търново – Царево - около 360 км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08.30 ч. се отправяме към най-известния проход в България – Шипка. Пътувайки към него, по пътя ще посетим един от най-големите Етнографския музей на открито «Етъра», където ще се запознаем с бита и поминъка на българите от втората половина на XVIII и XIX век. Тук можете и вие самите да усвоите някой от 22-та действащите занаята- грънчарство, тъкачество, сарашки, коларо-железарски, кожухарски, иконопис, дърворезбарски, за народни музикални инструменти, фурна и др. Обяд в автентична българска механа в ЕМО „Етъра“. Отпътуване към прохода Шипка, където от връхната му точка, пред нас ще се открие Паметникът на свободата «Шипка» - мемориал в памет на падналите войници за свободата на България. На това място се е провела най-тежката битка, оказала се решаваща за победата в Руско – Турската война 1877-1878 г., донесла Освобождението на България от петвековното османско иго. Паметникът е открит през 1934 година. Всяко година, на 3 март, под патронажа на президента на България, тук се провеждат официални чествания на годишнините от Освобождението. Следобяд ще се отправим и към финалния пункт на маршрута ни за днес - Българско черноморско крайбрежие – гр. Царево. Настаняване в хотел 4*/5* звезди, вечеря и нощувка.

Ден 5. Царево

Закуска, цял ден заслужен релакс на плажа на комплекс Оазис.Никой за никъде не бърза, пълна почивка! Утре ще е трудно да се разделим с тази красота! Вечеря и нощувка.

Ден 6. Царево – Девин - около 420 км.

След закуска и освобождаване на хотела в 08:30ч., тръгване по магистралата Бургас – София и се запознаваме с планината Родопи – една от люлките на европейската цивилизация. На много места все още се срещат останки от римски пътища, съединяващи беломорските градове с горно-тракийската низина. Минаваме покрай останките на Асеновата крепост и достигаме до Пампорово - най-южният, слънчев и топъл ски курорт в България. Намира се на височина 1650 м над морското равнище, в подножието на родопския връх Снежанка (1926м). Обядваме в архитектурния резерват – село Широка лъка, известен с родопската си архитектура на къщите, музикалните традиции и историята си. Нощуваме в град Девин – известен със своята минерална вода с чудотворни свойства. Настаняване в 4*/5* хотел, вечеря и нощувка.

Ден 7. Девин – Велинград - около 120км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08:30ч. маршрутът ни из Родопите продължава през Триградското ждрело. То се е образувало в резултат на разрушителното действие на река Триградска, която с времето се е врязала в скалите и е образувала внушителен по размер природен феномен. Ще посетим пещерата «Дяволско гърло», която е свързана с мита за Орфей, който оттук се е спуснал в царството на мъртвите, в търсене на своята любима Евредика. Ще посетим Орлово око – връх в планината, оборудван с мостик над пропастта. Стоейки на него, ще се почувствате в безтегловност. Кратко време за почувка и обяд, след което ще продължим по живописния път покрай язовир Въча и ще достигнем до историческия град Батак, който се е прославил в българската история с Априлското въстание (април 1876) и героизма и самопожертвованието на участниците му. Ще нощуваме във Велинград - Велинград, един от хитовете на българския туризъм, който в юли 2009 г. беше обявен за SPA столица на балканския полуостров. Това е престижно звание, благодарение на което малкия родопски град зае лидерски позиции в рейтинговите класации на най-привлекателните SPA-центрове в Европа. Настаняване в 4*/5* хотел и свободно време за разнообразни процедури и терапии в един от най-големите SPA центрове. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 8. Велинград – София - около 180 км.

В 08:30ч. закуска освобождаване на хотела, това е финалният ден от нашия тур, който включва преминаване през прохода Велинград - Юндола, откъдето ще се качим на най-високата планина в България - Рила. Несъмнено Рила се явява една от най-живописните планини, откъдето в продължение на цялата година се откриват спиращи дъха гледки. Тук се намират много реки, извори, ручеи и кристално чисти езера. Със своя връх Мусала с височина 2925 м, Рила е безспорния шампион сред планините. Обяд в района на Боровец. Рила се явява централна хидрогеологическа изходна точка, съдържаща в себе си огромен ресурс. От нея извират едни от най пълноводните реки в България - Искър, Места и Марица. Турът ни завършва в София, където след като се настаним в хотела, ни чака заключителна вечеря, на която ще имате възможност да споделите вашите впечатления и снимки с останалите участници на тура и с KHL Mototravel!

Ден 9. „Довиждане“ София

Закуска, освобождаване на хотела и трансфер до летище София.

Цени за тура от:

Цена на водач:

 • BMW F 850 GS: 2600 EUR
 • BMW R 1250 GS:2700 EUR
 • BMW R 1250 GS Adventure: 2720 EUR
 • Личен мотор:1900 EUR

ДОПЪЛНИТЕЛНО

 • Придружител: 1900 EUR
 • Доплащане за единична стая: 400 EUR
 • Депозит за мотор: 2000 EUR
 • (Депозита се възстановява на 100% при връщане на мотора без щети или повреди след края на тура)

Резервации:

Първоначална вноска: 380 EUR при подписване на договор.

Предлагаме следните модели:

BMW f 850 gs 2020
BMW GS 1250 2020
BMW GS 1250 Adventure 2020

РЕЗЕРВИРАЙ

 • Трансфер от и до летище
 • Настаняване в 4*-5* хотели
 • Закуска и вечеря
 • Обяд по време на път
 • Превоз на багаж
 • Мотоциклед под наем
 • Професионален водач
 • Здравна застраховка
 • Екскурзия по време на тура
 • Сувенири
 • Пътни такси
 • Бензин

 • Самолетни билети
 • Лични разходи
 • Алкохолни напитки
 • Обяд по време на почивка

Нощувки Хотел От дата До дата Цена
84*/5*2021-09-012021-09-093716 лв.

Настаняване в 4*-5* хотели

– Сумата на наема включва и Застраховка „Гражданска отговорност“
– За мотоциклета се оставя възстановим депозит в размер на 2000 евро
– Съгласно условията на застраховката от 23:00 до 7:00 мотоциклетът трябва да се намира на охраняема територия. В противен случай покриването на щети, свързани с настъпили през това време злополуки, се поема от наемателя. При управление на мотоциклет под въздействието на алкохол и/или наркотици, наемателят носи пълна отговорност в случай на настъпили вреди.
– Начин на плащане: по банков път, в брой, с кредитна карта.
– При запазване на мотоциклет се извършва 100% предплащане.
– Минимален срок на наема: 48 часа.
– При задържане на мотоциклета с повече от 2 часа се начислява пълно плащане за нови 24 часа.
– За да запази мотоциклет, наемателят задължително представя паспорт, свидетелство за управление на МПС категория «А», както и демонстрира уменията са да управлява мотоциклета при неговото получаване.
– Минимална възраст на водача – 23 години.
– Минимален стаж с категория «А» – 2 години.
– Ограничение на пробега – 300 км/ден, всеки допълнителен километър – 0,50 евро без ДДС.
– Мотоциклетът може да се достави до всяка точка в България срещу допълнително заплащане.
– Мотоциклетът се предоставя на наемателя чист и с пълен резервоар, като следва да се върне в същото състояние, в противен случай сумата за направените разходи се покрива от депозита.
– При наем на мотоциклет за повече от 2 седмици – цената се договаря допълнително.