Photo by RODNAE Productions from Pexels

Highlights of Bulgaria

Highlights of Bulgaria

МАРШРУТ НА ТУРА: София, Белоградчик, Велико Търново, Велинград, Банско, София

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ: 9 дни, 8 нощувки, 6 мото дни

Разстояние: 600 км(994мили)

Детайли за тура

Около 1600км през планините – Стара планина, Родопи и Рила. Преходи по живописни пътища, посещение на старата столица на България – Велико Търново, а в СПА столицата – Велинград ще имате пълен ден за релаксация. Маршрутът включва още и градът с лечебната минерална вода – Девин, най-големия ски курорт Банско, множество язовири, исторически и културни паметници, причудливи природни творения и феномени.

 • Начало/Край: София
 • Настаняване: 4* хотел, 5* хотел
 • Дати: 03 август - 11 август 2021г.
 • Дестинации: София, Белоградчик, Велико Търново, Велинград, Банско
 • Продължителност: 9 дни, 8 нощувки, 6 мото дни
 • Език на тура: Български, Английски, Руски,
 • Група: 6 - 8 души
 • Релефен характер: Планини, Панорамни пътища

Програма на тура по дни:

Ден 1. Добре дошли в София

Пристигане в София, най-големият град и столица на България. Трансфер от летището до хотела. Настаняване в хотел 4*/5*. В 18:00 ч. брифинг в лобито на хотела, на който участниците ще имат възможност да се запознаят помежду си, да се информират за акцентите на мототура, да получат изготвен пакет от необходими документи за пътуването и карта на маршрута. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 2. София – Белоградчик – около 240 км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08.30 ч. приключението започва. Пътят ни минава по хребета на Стара планина и достига до Белоградчишките скали, един от уникалните природни феномена не само в България и Европа, но и в световен мащаб на възраст над 200 млн. години. Те заемат територия с дължина 30 км и ширина 6-7 км. Обяд, след това маршрута ни продължава с посещение на една от най-живописните български пещери - Магурата. Тя е известна със своите скални рисунки от бронзовата ера, единствени по рода си в югоизточна Европа. Пещерата е била позната и изследвана още във времената на Римската империя и средновековието. Настаняване в 4* хотел, свободно време за разходки или почивка, вечеря в хотела и нощувка.

Ден 3. Белоградчик – Велико Търново - около 400 км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08.30 ч започва прехода ни от западна до централна Стара планина – част от природния резерват – «Централен Балкан». Приблизително по средата на маршрута ще спрем на прохода Беклемето, където до върха Горал тепе (1595 м) се намира паметника „Арката на Свободата“. През този проход е минавал римски път, построен при управлението на император Траян, съединяващ древния град Улпия Ексус на север и Филипопол (днешен Пловдив) на юг. Обяд и свободно време за кратка почивка. След това се отправяме към старата столица на България – Велико Търново. В продължение на около два века (от края на XII до XIV век) градът е бил столица на Второто Българско царство. Най-интересното място в града е крепостта Царевец, един от символите на България. Настаняване в хотел 4*, свободно време за релакс. Преди вечеря ще посетим Архитектурно-етнографски комплекс „Самоводската чаршия”, където ще дегустираме 5 вида вина. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 4. Велико Търново – Велинград - около 340 км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08.30 ч. се отправяме към най-известния проход в България – Шипка. Пътувайки към него, по пътя ще посетим един от най-големите Етнографския музей на открито «Етъра», където ще се запознаем с бита и поминъка на българите от втората половина на XVIII и XIX век. Тук можете и вие самите да усвоите някой от 22-та действащите занаята- грънчарство, тъкачество, сарашки, коларо-железарски, кожухарски, иконопис, дърворезбарски, за народни музикални инструменти, фурна и др. Обяд в автентична българска механа в ЕМО „Етъра“. Отпътуване към прохода Шипка, където от връхната му точка, пред нас ще се открие Паметникът на свободата «Шипка» - мемориал в памет на падналите войници за свободата на България. На това място се е провела най-тежката битка, оказала се решаваща за победата в Руско – Турската война 1877-1878 г., донесла Освобождението на България от петвековното османско иго. Паметникът е открит през 1934 година. Всяко година, на 3 март, под патронажа на президента на България, тук се провеждат официални чествания на годишнините от Освобождението. Ще се спуснем на пътя за София и ще се качим на най-високата българска планина – Рила. Несъмнено Рила се явява една от най-живописните планини, откъдето в продължение на цялата година се откриват спиращи дъха гледки. Тук се намират много реки, извори, ручеи и кристално чисти езера. Със своя връх Мусала с височина 2925 м, Рила е безспорния шампион сред планините на Балканския полуостров. От нея извират едни от най-пълноводните реки - Искър, Места и Марица. Следобяд ще се придвижим към финала на нашия маршрут за деня - Велинград, един от хитовете на българския туризъм, който през юли 2009 г. беше обявен за SPA столица на Балканския полуостров. Това е престижно звание, благодарение на което малкия родопски град зае лидерски позиции в рейтинговите класации на най-привлекателните SPA-центрове в Европа. Настаняване в 4*/5* хотел и свободно време за разнообразни процедури и терапии в един от най-големите SPA центрове. Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 5. Велинград.

Закуска в хотела. Цял ден заслужен релакс за разнообразни процедури и терапии в един от най-големите SPA центрове или разходка до защитена местност „Парк Клептуза“ - най-големият карстов извор в България./обядът не е включен в цената/ Вечеря в хотела и нощувка.

Ден 6. Велинград – Девин - около 220 км.

Закуска и освобождаване на хотела. В 08.30 ч. тръгваме към Батак – исторически град, който се е прославил в българската история с Априлското въстание (април 1876) и героизма и самопожертвованието на участниците му. Минаваме покрай останките на Асеновата крепост и достигаме до Пампорово - най-южният, слънчев и топъл ски курорт в България. Намира се на височина 1650 м над морското равнище, в подножието на родопския връх Снежанка (1926м). Обядваме в архитектурния резерват в село Широка лъка, известен с родопската си архитектура на къщите, музикалните традиции и историята си. Ще нощуваме в град Девин – известен със своята минерална вода с чудотворни свойства. Настаняване в 4*/5* хотел, вечеря и нощувка.

Ден 7. Девин – Банско около 160 км.

Закуска и освобождаване на хотела В 08.30 ч. маршрутът ни из Родопите продължава през Триградското ждрело. То се е образувало в резултат на разрушителното действие на река Триградска, която с времето се е врязала в скалите и е образувала внушителен по размер природен феномен. Ще посетим пещерата «Дяволско гърло», която е свързана с мита за Орфей, който оттук се е спуснал в царството на мъртвите, в търсене на своята любима Евредика. Ще посетим Орлово око – връх в планината, оборудван с мостик над пропастта. Стоейки на него, ще се почувствате в безтегловност. След кратка почивка за обяд, маршрутът ни продължава по южната част на Родопите, до град Гоце Делчев. Движейки се покрай река Места, скоро ще се окажем на чудно място, където се съединяват три планини – Рила, Пирин и Родопите. Там се намира и най-големият ски курорт в България – Банско, където и ще нощуваме. Самият град Банско е винаги пълен с туристи. След приключването на зимния сезон, който започва от декември понякога до май, започва летния. Тогава пристигат любителите на пешеходния туризъм в планината, планинското колоездене, екстремни спортове, конна езда и други. Фолклорния фестивал и международния джаз фестивал са най- важните културни събития в града, които привличат хиляди посетители. Настаняване в 4*/5* хотел, вечеря хотела/механа и нощувка.

Ден 8. Банско – София около 180 км.

Закуска и освобождаване на хотела в 08:30ч. Отправяме се към сърцето на Рила планина - Рилския манастир, най-известният духовен център на България, един от най-големите действащи мъжки манастири в света. Намира се в северозападната част на Рила, в долината на река Рилска, на 1150 м надморска височина. До манастира води път с много завои, който завършва на равно място, от което посетителите попадат в съвършено друг свят: пред тях се открива гледка на непристъпна крепост, в чиито център се намиа църква, заобиколена с колонада. Манастирът е построен на мястото, където е починал и погребан Свети Йоан Рилски, покровителят на българския народ. Обяд на Рилски манастир, след което се отправяме към София по живописен планински път, покрай най-големият по площ и обем язовир в България – Искър, който снабдява столицата с питейна вода. Турът ни завършва в София, където след като се настаним в хотела, ни чака заключителна вечеря, на която ще имате възможност да споделите вашите впечатления и снимки с останалите участници на тура и с KHL Mototravel!

Ден 9. Довиждане София

Закуска, освобождаване на хотела и трансфер до летище София.

Цени за тура от:

Цена на водач:

 • BMW F 850 GS: 2600 EUR
 • BMW R 1250 GS:2700 EUR
 • BMW R 1250 GS Adventure: 2720 EUR
 • Личен мотор:1900 EUR

ДОПЪЛНИТЕЛНО

 • Придружител: 1900 EUR
 • Доплащане за единична стая: 400 EUR
 • Депозит за мотор: 2000 EUR
 • (Депозита се възстановява на 100% при връщане на мотора без щети или повреди след края на тура)

Резервации:

Първоначална вноска: 380 EUR при подписване на договор.

Предлагаме следните модели:

BMW f 850 gs 2020
BMW GS 1250 2020
BMW GS 1250 Adventure 2020

РЕЗЕРВИРАЙ

 • Трансфер от и до летище
 • Настаняване в 4*-5* хотели
 • Закуска и вечеря
 • Обяд по време на път
 • Превоз на багаж
 • Мотоциклед под наем
 • Професионален водач
 • Здравна застраховка
 • Екскурзия по време на тура
 • Сувенири
 • Пътни такси
 • Бензин

 • Самолетни билети
 • Лични разходи
 • Алкохолни напитки
 • Обяд по време на почивка

Нощувки Хотел От дата До дата Цена
84*/5*2021-08-032021-08-113716 лв.

Настаняване в 4*-5* хотели

– Сумата на наема включва и Застраховка „Гражданска отговорност“
– За мотоциклета се оставя възстановим депозит в размер на 2000 евро
– Съгласно условията на застраховката от 23:00 до 7:00 мотоциклетът трябва да се намира на охраняема територия. В противен случай покриването на щети, свързани с настъпили през това време злополуки, се поема от наемателя. При управление на мотоциклет под въздействието на алкохол и/или наркотици, наемателят носи пълна отговорност в случай на настъпили вреди.
– Начин на плащане: по банков път, в брой, с кредитна карта.
– При запазване на мотоциклет се извършва 100% предплащане.
– Минимален срок на наема: 48 часа.
– При задържане на мотоциклета с повече от 2 часа се начислява пълно плащане за нови 24 часа.
– За да запази мотоциклет, наемателят задължително представя паспорт, свидетелство за управление на МПС категория «А», както и демонстрира уменията са да управлява мотоциклета при неговото получаване.
– Минимална възраст на водача – 23 години.
– Минимален стаж с категория «А» – 2 години.
– Ограничение на пробега – 300 км/ден, всеки допълнителен километър – 0,50 евро без ДДС.
– Мотоциклетът може да се достави до всяка точка в България срещу допълнително заплащане.
– Мотоциклетът се предоставя на наемателя чист и с пълен резервоар, като следва да се върне в същото състояние, в противен случай сумата за направените разходи се покрива от депозита.
– При наем на мотоциклет за повече от 2 седмици – цената се договаря допълнително.